Parterapi for alle

Parterapi giver jer en mulighed for at vokse sammen som mennesker og som livspartenere.

Hvorfor opsøge Parterapi?

At elske og det at lukke et andet menneske ind i vores inderste gør os sårbare. Til gengæld er vi også allermest stærke, når vi føler os elsket og denne sårbarhed er rent faktisk så dyrebar for parforholdet. Ofte er det netop den der lukkes ned for i et parforhold, når det udfordres af hverdagens små og store uenigheder og vanskeligheder. Følelsen af, at der ikke er tid nok, at døgnets 24 timer, som skal fordeles mellem børn, arbejde og fritidsliv ikke rækker.

Parterapi er et bevidst valg om at prioritere jeres parforhold.

Alle parforhold skal plejes og næres, for at holde det vågent, varmt og levende, hvilket parterapi er en vej til.
Selvom vi gør os umage, er vi ikke altid tilfredse med resultatet af vores anstrengelser i vores parforhold. Vanskelighederne og sorgerne undervejs kan være langt større end glæden ved resultatet. Ensomheden eller vrede sniger sig ind. mens lysten til intimitet sniger sig ud.

Kender I det?

Så kan det være klogt, at se dig selv og hinanden i øjnene og overveje, om I har brug for hjælp i form af parterapi.

Der er mange grunde til at ønske at gå i parterapi

Der kan være mange forskellige grunde til at starte et parterapeutisk forløb. De fleste par, der opsøger mig udtrykker, at deres nærhed og kommunikation er udfordret. De VIL deres parforhold men har brug for professionel parterapeut til at finde hinanden igen.

Her er min u-prioriterede top 10, over de emner par kommer i terapi med hos Selvindsigt:

Kommunikationen er ophørt eller fungerer dårligt.

Ønsker mere nærhed og intimitet i forholdet.

Parret overvejer om de er vokset fra hinanden.

Gentagne konflikter, som skaber afstand og dårlig stemning.

Misforståelser og magtkampe mellem hinanden.

Følelse af ensomhed i parforholdet.

Utroskab eller frygten for det (jalousi).

Blevet for meget forældre og for lidt kærester.

Skæv arbejdsfordeling i hverdagen og uenighed om børneopdragelse.

Ønske om at udvikle sig sammen og forebygge skilsmisse ved løbende parterapi.

Professionel parterapi der genskaber forbindelsen mellem jer.

Når vi mødes og forelsker os, er vi åbne, nysgerrige og rummelige. Vi må vide alt om hinanden og vi vil bare have mere. Mere tid, mere sex, flere ord, ja bare mere af det hele. Hvorfor er det stoppet? spørger mange par sig selv og hinanden inden de kommer i parterapi for at genfinde nærheden og gnisten.

Alle parforhold rammes ind i mellem af smerte, afstand og konflikter, hvor tvivlen kan komme forbi, om vi har fundet den rigtige partner.

Når du længes efter kontakt og nærhed, men i stedet kommer til at såre din partner ved at kritisere, skubbe væk eller lave afstand, kan det virke helt uforståeligt for os selv.

Men vi har alle en grund til at gøre som vi gør. I vores parforholdsmønstre ligger der mange svar gemt i fortiden, som en blind passager og som parterapi blidt og respektfuldt kan kaste lys på.

Vi har nemlig alle mønstre med os, som er dannet igennem hele vores liv. De første tilknytningserfaringer var til vores forældre. Sidenhen er andre relationelle tilknytningserfaringer også kommet til. Det hele bliver en slags filtre, vi kommer til at opleve os selv og vores partner igennem. Det kan skabe smertefulde mønstre, der fjerner jer fra hinanden.

Hvordan foregår Parterapi?

Kort sagt vil parterapi hjælpe jer til en ærlig, sårbar, tillidsfuld, stærk og kærlig forbindelse, så problemer fremover blot er problemer.

Parterapien hjælper med at forstå dig selv og din partner på flere niveauer. Vi ser i parterapien både på det der reelt skete i situationen og sidenhen på jeres dybereliggende erfaringer der blev aktiveret. De erfaringer som gjorde situationen særlig smertefuld og trak jer væk fra hinanden. På trods af det , at længslen var at blive i kontakten, føle sig holdt og elsket.

I er begge to præcis som i skal være. Ingen af jer er forkerte. Det er mønstret der tager jer væk fra hinanden, der er skurken her og som parterapien hjælper jer med at identificere og ændre på.

Ved at genkende og forandre disse mønstre ved hjælp af parterapi, kan parforholdet ikke alene bevares men blive kilde til personlig vækst og øget selvindsigt.

Parterapien hos selvindsigt tager bl.a. udgangspunkt i tilknytningsteorien og den Emotionsfokuserede Parterapi der er baseret på mangeårige videnskabelige studier fra Sue Johnson.

Udbyttet af parterapien, der altid vil være en løbende proces , vil give jer:

  • Større tillid og åbenhed som vil fordybe jeres parforhold.
  • Nye og mere hensigtsmæssige, empatiske og omsorgsfulde måder at tale sammen på, også når det er sårbare emner.
  • Opdage egne og partnerens mønstre, frygtsomhed og længsler.
  • Modet og evnen til at kommunikere grænser, følelser og behov til din partner
  • Øvelse i at kunne lytte og modtage din partners udtryk åbent uden kritik
  • Mere intimitet, lethed og glæde i parforholdet.
  • Muligheden for at være blændende rollemodeller for en sund og kærlig relation, særligt hvis i har børn

Kort om Susanne fra Selvindsigt:

Jeg har gået i livets skole siden 72 og taget adskillige efteruddannelser gennem hele mit voksne liv.Jeg beskæftiger mig inden for alle området af terapi. Jeg har haft flere tusinde individuelle terapi sessioner med både mænd og kvinder, der ønskede en forandring i deres liv. Jeg modtager løbende supervision og egenterapi for at holde mig selv i form til at hjælpe dig
Susanne Schwartau