Børnesamtale ved skilsmisse

“Mit hjerte er gået i stykker “græd den lille pige.

Hendes hjerte gik i stykker den dag hendes forældre blev skilt. 

Det var nu 8 mdr siden den lille 5 årige piges liv blev drastisk ændret.

Forældrene var omsorgsfulde, kærlige, bevidste i deres forældre roller og samarbejdede det bedste de havde lært. Alligevel vedblev pigen at være dybt ulykkelig efter skilsmissen. Især skiftene mellem mor og far land var hjerteskærende. Hun skiftevis var indadvendt tilbagetrukket i sin børnehave eller hun legede i glimt men med let til gråd og kort udholdenhed i legerelationer. 

Forældrene indså at deres lille pige stadig var i sorg over deres skilsmisse. De besluttede at booke en børnesamtale.

Mor og far kom sammen først alene og så med den lille pige til børnesamtale, for at finde ud af hvad de dog skulle stille op. 

Mor, far og pigen fortalte på skift om deres oplevelse af skilsmissen. Jeg stillede de svære spørgsmål. Satte ord på savn og sorg, på vrede og håb. Jeg naturlig gjorde det naturlige i at være ramt efter en skilsmisse. Jeg talte med dem alle om tiden der hjælper til at hele små og store knuste hjerter, sammen med masser af kram og kærlighed. 

Pigen tegnede, drak juice og så på bamsekort  hvor hun satte ord på sine tanke og følelser på sin egen  meget kompetente barnelogiske og eftertænksomme måde. 

Når der var farlige spørgsmål eller udsagn, kiggede hun skiftevis forsigtigt på sine forældre og mig. Mon det gik an, at sige som hun gjorde. Blev de sure eller kede af det. Men nej, hun erfarede at hendes forældre sagtens kunne bære hendes sorg, spørgsmål og behov. Hendes lille krop slappede af og øjnene blev rolige. 

Så kravlede hun op til sin mor. Op og puttede på hendes skød. Jeg hentede et tæppe og en lille bamse til hende. Kort efter faldt hun i søvn i sin mors arme og med sin far lige ved siden af. Stressen og uroen havde forladt den lille piges krop. Vi talte færdige og afsluttede børnesamtalen.

De kom ikke igen.

Jeg mødte faren den anden dag. Susanne tusind tusind tak for din hjælp. Det var nærmest magisk. Det var som at trykke på en knap, det der skete. Fra den dag vi var til børnesamtale hos dig, har skiftene været så fine og hun traller igen. Sidste uge spurgte jeg hende, hvordan det gik med hendes hjerte. Om det stadig var i stykker.

“Nej far” havde hun svaret med et stort smil. “Det har det godt nu. Det er groet helt sammen igen” Så vendte hun sig og fortsatte sit forehavende.

Af hjertet tak for din tilbagemelding “far”.

Kh. Susanne